Vinterfin vovve i trendigt stickat

Hösten är kappornas, halsdukarnas och yllekoftornas tid och vi gör vad vi kan för att värja oss mot kylan. Men oavsett väder vet vi alla att hunden måste få sina promenader, och en riktigt kall dag kan också din lilla vovve behöva något varmt att ha på sig. Ett stickat plagg kan vara en både praktisk och snygg lösning och du kan dessutom passa på att ge din hund en alldeles egen stil.
 
Det debatteras en del om det är rätt eller fel att klä husdjur i tröjor och regnkläder. Vissa motståndare anser att hundar skäms över att gå klädda i människokläder. Men nog är det väl du som känner din hund bäst och som skulle märka om hunden kände sig fånig? Dessutom är det du som bäst ser om hunden fryser. Om den skakar av köld och inte trivs när det är kallt ute kan det vara bra att ge den ett värmande plagg som en jacka, ett täcke eller strumpor.

Ååååh ... Kan det bli mycket sötare än så här?

Ååååh ... Kan det bli mycket sötare än så här?

En hund som blir kall kan bli sjuk, så alla hundägare bör vara uppmärksamma när kylan slår till. På vintern är det inte ovanligt att man ser hundar som huttrar och som säkert skulle må bra av att ha något varmt på sig. Ett annat tecken på att hunden fryser är att den står stilla och lyfter upp en tass i taget. Det betyder att den tycker att det är så kallt att den inte vill ha alla fyra tassarna i marken samtidigt. Det är alltså upp till dig att avgöra vad som är bäst för hunden och om du vill klä på din hund vinterkläder så att den håller sig varm.

Köpa eller göra själv – du väljer

Det finns många vägar att gå för den som vill göra sin vovve vinterfin. Utbudet butiker som säljer hundkläder är stort, särskilt på nätet. Titta till exempel på www.doggie.se, www.lechien.se eller www.divinedog.se där du hittar allt från tröjor till jackor, regnställ och accessoarer. Men de allra mest personliga och unika kläderna är nog ändå de som du tillverkar själv.

Om du vill sticka något åt vovven finns det massor av roliga gratismönster på nätet. Och samtidigt som du skapar något helt unikt blir både du och hunden riktigt trendiga. Stickade plagg är helt rätt i vinter, och det gäller även för hundmodet. Själv är du helrätt bara genom att ha stickning som hobby, så det är bara att sätta igång och låta kreativiteten flöda.

Goda råd för hemmastickaren

Innan du börjar med ditt stickprojekt finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Var noga när du väljer garn så att det blir ett material som hunden trivs i. Ylle som sticks och kliar är ofta ingen bra idé. Plagget ska också sitta bra och vara bekvämt, och din hund ska kunna springa och hoppa och rulla runt som vanligt. Prova att sticka i resår som är töjbart och anpassar sig efter hundens kropp. Glöm inte heller att hunden ska kunna kissa och bajsa utan problem, annars kommer den med all säkerhet att visa att den inte trivs i sina kläder.

Det är inte bara den praktiska utan även den estetiska aspekten som är viktig, men självklart går dessa att kombinera. Ett tips är att välja garn i ungefär samma färgskala som hundens päls eftersom det dels döljer de hår som hunden fäller och dels är en färg som din hund passar i. Och varför inte sticka något stormönstrat? Tydliga mönster och starka färger gör att du enkelt kan se vovven om han eller hon skulle springa i väg när ni är ute och går.

Tröja eller kofta?

Naturligtvis finns det många olika plagg att välja bland, och du kanske bör fundera över om du ska sticka en tröja eller en kofta till din hund. Ett problem med många hundtröjor är att de måste träs över hundens huvud, och det är något som de flesta hundar inte är så förtjusta i. Dessutom kan tröjan gå sönder om hundens tänder fastnar i den. Många hundar tycker inte heller om plagg med ärmar, men till skillnad från en kofta så täcker tröjan hundens mage. Det är den stora fördelen med dem eftersom det förhindrar att magen täcks med snö eller is. Ett alternativ kan vara en kofta med knäppning som skyddar magen utan att den måste dras över huvudet.

Något stickat till vovven …

Gör det finaste julpyntet själv!

Gör det finaste julpyntet själv!

 Om du har tänkt göra hunden fin till jul finns det flera varianter på tröjor till små tomtehundar. På Garnstudios webbplats finns det till exempel ett mönster på en klarröd tröja med vita kanter och tomteluva med tofs. Hela tröjan stickas i resår vilket gör att den ser ganska smal ut men tänk på att den är mycket töjbar och därför passar hundar i olika storlekar. På samma webbplats hittar du också en annan jultröja med typiskt norskt mönster i rött och vitt (se bilden). Finare julpynt än så lär du knappast hitta någon annanstans!

 

Minns du med nostalgi Pippi Långstrumps stickade tröja i vitt, rött och blått? Den kan du enkelt sticka till din hund och ge den en riktigt härlig fiskarlook.

Nja, kanske lite väl kreativt för de flesta ...

Nja, kanske lite väl kreativt för de flesta ...

På nätet finns det alltså en uppsjö av stickmönster till just tröjor och koftor för hundar, du behöver bara leta dig fram tills du hittar något som passar just din lilla älskling. Det är klart att tycke och smak spelar in. Alla kanske inte tycker att vovven passar i en tröja med lejonman, men för den som så önskar finns det mönster till det också.

… eller kanske till dig själv?

Något att värma dina egna tassar i.

Något att värma dina egna tassar i.

Om du hellre stickar till dig själv än till hunden finns det ännu mer att välja på. Du kanske vill göra livet som hundägare lite mer bekvämt? Den som någon gång har försökt gå ut med hunden en iskall vinterdag vet att det inte alltid är så lätt att hålla fast i kopplet med stelfrusna fingrar. Ofta hjälper det inte med vantar heller eftersom kopplet lätt slinter ur det hala yllegreppet. Det här kan vara lösningen: en enkel vante med öppning för kopplet så att du inte tappar taget, samtidigt som handen hålls varm. Lätt att sticka och åh så praktisk.

Eller kanske till dig själv från hunden …?

Och om du nu känner att du vill gå ytterligare ett steg längre och inte bara sticka åt din hund utan AV din hund finns boken Knitting With Dog Hair : Better A Sweater From A Dog You Know and Love Than From A Sheep You’ll Never Meet av Kendall Crolius. Japp, det stämmer. Där finns beskrivningar på hur du spinner garn av hundhår och sedan stickar med det. På det viset har du alltid din vovve hos dig – och för många kan det nog inte bli bättre än så.

Tips!

Tänk på att sätta reflexer på hunden nu under den mörka årstiden. Du kan till exempel köpa färdiga reflexhalsband eller västar. Men om du har stickat ett tjusigt plagg åt hunden är det fullt naturligt om du inte vill sätta en väst eller ett täcke utanpå, så vad göra? Prova att klippa ut bitar av reflextyg och sy fast dem som applikationer på det stickade plagget. Det blir ännu mer personligt och dessutom praktiskt i vintermörkret.

Annonser

Ett svar to “Vinterfin vovve i trendigt stickat”

 1. Henrik Arnstad Says:

  Hej Erika!

  Tjosan, där satt den! Vilken toppenlösning — du har gjort helt rätt, med ett undantag (återkommer till det). Bra flyt, mellanrubriker och bilder. Och framför allt — du har vågat dig på en tydlig VINKEL! Stickat till jycken, hur kul som helst. Bravo!

  Minuset är din svaga inledning:

  ”Hösten är kappornas, halsdukarnas och yllekoftornas tid och vi gör vad vi kan för att värja oss mot kylan. Men oavsett väder vet vi alla att hunden måste få sina promenader, och en riktigt kall dag kan också din lilla vovve behöva något varmt att ha på sig.”

  Elakt sammanfattat: Bla bla bla! Kör pang på röbetan istället, annars riskerar du att skrämma iväg läsaren. Alla vet väl att man tar på sig varmare kläder på hösten?

  Med det sagt så har du gjort helt rätt. Betyget kan inte bli annat än ett höstigt, vackert VG 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: